A pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel, gyógynövények pajzsmirigy alulműködésre

A pajzsmirigyműködés zavaroknál (alul- vagy túlműködés), göbösödés, cisztás elváltozás illetve Hashimoto autoimmun pajzsmirigy betegség természetes kezelésére, az öngyógyító folyamatok támogatására gyógynövényes teakeveréket is segítségül hívhatunk. Nálunk ez a tea “Mit hoz a jövő?” teakeverék néven kapható. A pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint „a pajzsmirigy a jövőtől való félelem szerve”, akár alul, akár túlműködik vagy göbösödik a pajzsmirigy. Pajzsmirigy alulműködés, túlműködés vagy egyéb elváltozása esetén a természetes gyógynövényi segítség mellett, örömet adó rendszeres testmozgás és a gyógyulást támogató étrend egyaránt javallott. Gondolati- és érzelmi szinteken is érdemes belső munkához fogni, mert hosszú távon ez hozhat sikert.
“Ha te változol, minden változik!” Sokat segíthet önismereti tanfolyam, ami alatt még a hazai gyógynövények és gyógyító ételek alkalmazása is jótékony kiegészítője e természetes terápiának.

Külsőleg: pajzsmirigy alulműködésre orbáncfűolajjal masszírozzuk be a nyelőcső mindkét oldalát, naponta minél több alkalommal. (3-5 alkalom)

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel

Mit együnk és mitől tartózkodjunk pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigytúlműködés esetén?

Pajzsmirigy alulműködésre gyógyító táplálékok: a jódban gazdag étrend, továbbá a spirulina, tengeri halak, tenger gyümölcsei, fokhagyma, zab, sárgarépa, paprika, avokádó.

A pajzsmirigy működését gátló ételek, melyeket kerüljünk pajzsmirigy alulműködéskor: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, tök, répa, zeller, árpagyöngy, keserű saláták, jó minőségű növényi olajok. Megjegyzés: pajzsmirigy túlműködésnél viszont ezeket fogyasszuk sűrűbben, mert gátolják az amúgy is túlműködő pajzsmirigyet! Ha már szóba került a túlműködő pajzsmirigy, két jó tanács pajzsmirigy túlműködésnél kakukkfüvet és mézet ne fogyasszanak, mert ezek túlműködés esetén ellenjavallottak!

Gyógynövényként közönséges galaj tea langyosra hűlt forrázatával öblögetni minél mélyebben, minél hosszabban naponta 4-5 alkalommal, amit természetesen le is lehet nyelni. Pajzsmirigy problémáknál önmagában általában kevés csak galajteával öblögetni. Javasolt belsőleg is a pajzsmirigyre jótékonyan ható gyógynövényes teakeveréket készíteni.

Alulműködő pajzsmirigy esetén érdemes elgondolkodni:

– mikor,
– hol, miben
– és hogyan húzom meg a határaim, vállalt teendőim sora milyen hosszú!

Vagyis ha olyan sok dolgot kellene csinálnom, könnyen kialakulhat az az érzésem, hogy sose érek a végére. Amennyiben ezt magamban elhúzódó lelki konfliktusként élem meg, erre a pajzsmirigy működés válaszreakciója az lesz, hogy a pajzsmirigy hormontermelését lecsökkenti vagyis a pajzsmirigy el kezd alulműködni, lelassítva ezzel életfolyamataimat, anyagcserémet, mellyel a lelassult mozgás, gondolatfűzés mellett az elhízás illetve az arra való hajlam is természetesen megjelenhet. Ennek a biológiai szerepe, hogy a lelassult pajzsmirigy működés életben tartson a “rengeteg teendő” ellenére, mert ilyen esetben “ha lassú vagyok, az megmenti az életemet”, hiszen egyébként könnyen beleroppanhatnék a sok-sok teendőmbe.* (*Gilbert Renaud: Recall Healing – Az egészség piramisa című könyve alapján.)

 

Gyógynövényes teakeverék kiegészítő terápiaként Hashimoto autoimmun betegség, pajzsmirigy alulműködés, túlműködés, göbösödés, cisztás elváltozás illetve pajzsmirigy gyulladás esetén

A pajzsmirigyműködés zavaroknál, göbösödésnél illetve Hashimoto autoimmun pajzsmirigy betegség természetes kezelésére, az öngyógyító folyamatok támogatására gyógynövényes teakeveréket is segítségül hívhatunk. Nálunk ez a tea “Mit hoz a jövő?” teakeverék néven vásárolható meg.

Összetevői: körömvirág, apróbojtorján-, szurokfű-, közönséges és tejoltó galaj virágos hajtás, csalán- és citromfűlevél teakeveréke.

Ez a teakeverék elősegítheti a “bennünk lévő orvosnak” – ahogy Hippokratész fogalmaz- a pajzsmirigy működését harmonizálni, elváltozásait gyógyítani. A teából forrázatot készítsünk. 3 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le 1 evőkanál teakeveréket, 15 perc fedő alatt, majd leszűrjük és naponta két-három bögrével melegen elkortyolgatva, ízesítés nélkül, ha megoldható étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. Javasolt időpont: reggel éhgyomorra és 19-20 óra között.

Áldott állapotban, szoptatás idején vagy 12 éves kor alatt másik teát javaslunk!

Figyelem! Gyógynövényes teakeverékünkkel, életmód és étrendi tanácsainkkal szervezete öngyógyító és harmonizáló folyamatait segíthetjük elő, ám ezek az orvosi vizsgálatokat, ellátást valamint az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • lassú, lassult mozgás, beszéd és gondolatfűzés
  • érdektelenség
  • aluszékonyság
  • hízás
  • hideg, száraz, sápadt bőr

Javasolt orvosi vizsgálat a diagnózis egyértelmű felállítására!

Ha más betegség is van a pajzsmirigyműködés zavar illetve elváltozása mellett abban az esetben személyre szabott teakeverék készítése javasolt.

 

Erőt és derűt kívánok Utadhoz!
Rigó István
fitoterapeuta természetgyógyász, gyógynövény őstermelő

“Az ember legjobb gyógyszere, az ember maga. A legnagyszerűbb gyógymód a szeretet.” Paracelsus

 

* * * * *

A cikk eredeti megjelenési helye a Facebookon:

A pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel, gyógynövények pajzsmirigy alulműködésre

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Ez is érdekelhet...