Veseelégtelenségre gyógynövények, gyógynövényes tea, teakeverék, aromaterápia

Mit lehet tenni veseelégtelenségben? Veseelégtelenség természetes és kiegészítő kezelése gyógynövényekkel, gyógytea keverék és aromaterápia útján

A napokban veseelégtelenség témában “veseelégtelenségre teák” keresőszavakkal látogatták meg tea oldalunkat.

A veseelégtelenség kezelése szakorvosi feladat és kompetencia! Kiegészítő terápiaként, fizikai vagyis testi szinten a speciális vesediétás étrend mellett azonban az érintettek szintén sokat tehetnek odahaza állapotuk természetes javulásáért.

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Veseelégtelenségre ható gyógynövények, gyógynövényes teakeverék veseelégtelenség esetére

Mit lehet tenni veseelégtelenségben?

Vese társa 2. gyógynövényes tea – gyógynövényes teakeverék veseelégtelenségre

Összetevői: apróbojtorján, nyírfalevél, körömvirág, csipkerózsa (csipkebogyó), kakukkfű, cickafarkfű és cickafark virága, kamillavirág, citromfű. Pár virág elegendő a kamillából és a cickafarkból. A teakeverék elkészítése és dozírozása. Forrázatot készítünk: 3 dl forrásban lévő vízzel leöntünk egy evőkanálnyi teakeveréket, 15 percig fedő alatt állni hagyjuk, majd szűrjük és ízesítés nélkül fél – egy deciliterenként elkortyolgatjuk. Veseelégtelenség esetén kiegészítő terápiaként adható ez a gyógynövényes teakeverék, figyelve a vizeletürítés gyakoriságát és mennyiségét! 1-2 bögre/nap.

Megjegyzés! A tea fogyasztásakor gyógynövény és gyógyszerkölcsönhatás nem áll fenn, de ciszták és egyéb hormonhatásra érzékeny női és férfi nemi szervek daganatai esetén, illetve áldott állapotban, szoptatás idején és 12 éves kor alatt kihagyjuk a teából a cickafarkfüvet és a cickafark virágot! Pajzsmirigy túlműködéskor a kakukkfű marad ki a teakeverékből!

A fenti teakeverék “Vese társa teakeverék 2”. név alatt megvásárolható, ha nem akarod otthon te magad összeállítani: Vese társa 2. gyógynövényes tea
Megjegyzés: e tea oldalunkon található másik vese tea is, de veseelégtelenségre ezt a keveréket javasoljuk: “Vese társa 2. teakeverék”.

Vesebetegségek, így veseelégtelenség esetén is javasolt az illóolaj-, aromaterápia!
A gyógynövények illóolaja, illatanyagai az idegrendszer limbikus rendszerén keresztül segítenek megnyugtatni és harmonizálni az érzelmeket, továbbá természetes módon serkentik, erősítik a veseműködést! Aromamécsesbe pár csepp: levendula, citromfű, citromolaj illóolaja áldásos hatású.
A vesék működését támogatja a napi 1-2 szem cink bevitele.

Veseelégtelenségnél kerülendők (akut vagy idült veselégtelenség esetén)

Milyen dolgokat kerüljön a vesebeteg veseelégtelenség esetén?

Akut vagy krónikus veseelégtelenségnél a veséket megterhelő és veseizgató ételek, fűszerek, italok fogyasztását szintén javasoljuk abbahagyni! Ilyen például a csípős, erős, sós és túlzott fűszeres étrend. A vesék energiáját, életerejét tovább csökkentik a koffeines italok: kávé, kóla, energia italok, az alkohol és a dohányzás!

Kerülendő gyógynövények krónikus- vagy akut veseelégtelenség esetén
Az általános vesetea veszélyes lehet. A kimerült, gyenge veséket megterhelhetik az alábbi gyógynövények, melyek fogyasztását kerüljük!

– mezei zsurlófű (Equisetum arvense)
– nagy csalán, csípős csalán (Urtica dioica),
– borókabogyó (Juniperus communis)
– tövises iglice gyökere (Ononis spinosa)
– aranyvesszőfű, istápfű (Solidago canadensis, Solidago serotina, Solidago gigantea, Solidago virga-aurea, vagyis bármelyik hazai aranyvesszőfű)
– borsikafű (Satureja hortensis)
– és a rozmaring (Rosmarinus officinalis) is.
A borsikafű és a rozmaring nagyobb adagban vesekárosodást okozhat! Veseelégtelenségnél az amúgy is legyengült veséket nem tehetjük ki plusz terhelésnek.

A vesebetegek speciális étrendjébe javasolt beiktatni a petrezselyem zöldjét és egy kevés ananászt is. Veseelégtelenség esetén kérje ki szakorvos -nefrológus- és/vagy dietetikus speciális étrendi tanácsait!

* * * * *

A cikk eredeti megjelenési helye a Facebookon:
Veseelégtelenség, veseelégtelenségre gyógynövények, gyógynövényes tea és aromaterápia

 

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Ez is érdekelhet...