Vérszegénység, vashiányos vérszegénység

Amennyiben nincsen vérzés, látens, rejtett vérzés sem -ennek kizáráshoz szükségesek az orvosi vizsgálatok– úgy vérszegénység, vashiányos vérszegénység esetén a réz bevitelre, is érdemes odafigyelni. A réz, mint ásványi anyag nélkül “- Az ember az Isten vasát is megeheti, akkor sem történik javulás’. Rezet tartalmaznak: a dió termése, zab, lenmag, csalán, szemvidítófű, sárgarépa.

További tanácsok: Vashiányos vérszegénység, vérszegénység, anémia

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Vashiányos vérszegénység testi-lelki terápiája

Testi szint: különböző szervek, testrészek, testtájak lehetnek érintettek a folyamatban.

Tüneti szint: só és ásványi anyag megfogyatkozása: hiányzik „az élet sója” vagy „az élet sava-borsa” a mindennapjainkból; kalciumhiánynál Csontritkulás; kalcium-és foszfáthiánynál Angolkór; vashiánynál Vérszegénység, Vashiányos vérszegénység; sóhiánynál Hányás; erős izzadás.

Feldolgozás: az alapproblémához testi és lelki szinten közelíteni; megállapítani, mi az, amiben valóban hiányt szenvedünk. Feloldás: saját magunk(nak) gondoskodni az élet „saváról-borsáról”.

Ősprincípium: Szaturnusz. * Ruediger Dahlke – A betegség mint szimbólum

Testi szint: vér (életerő).

Tüneti szint: a vörösvértestek túl alacsony száma a vérben, vagyis túl kevés színezőanyag = az életet túl alacsony intenzitással, színtelenül éljük; az életerő hiánya, energiahiányos állapot, állandó fáradtság, levertség, gyengeség; örömtelen élet; visszautasítjuk a ránk osztott életenergiát, amelyet tetterőre válthatnánk; kevés érdeklődést mutatunk az élet dolgai iránt; a betegséget alibiként használjuk fel passzivitásunk igazolására; lelkileg képtelenek vagyunk kinyílni, az élet áramlását befogadni; szellemilelki
restség, tehetetlenség; a sápadt külső jól mintázza a „sápadt”, színtelen életmódot; sápadtság a kimerültségtől vagy az ijedtségtől, hiszen a hölgyek esetében pl. az állandó, havi rendszerességgel jelentkező „véráldozatot” (menstruációt) semmivel nem lehet ellensúlyozni; hemoglobinémia (a
vérszínezék felbomlása): az élet teljes „kifakulása”.

Feldolgozás: az élet tudatos, nyugodt megközelítése; a középpont nyugalmába helyezkedni; a valódi szerénység elsajátítása; a külvilág hektikusságától való tudatos elfordulás, csöndgyakorlatok: a gyengeségből erőt menteni.

Feloldás: saját (nyugalmi) középpontunk megtalálása; a lényegre koncentrálni: kinyílni az életre, belső életet élni. Ősprincípium: Mars-Szaturnusz-Hold. * Ruediger Dahlke – A betegség mint szimbólum c.
könyvéből.

Testi szint: vérfesték (az életerő színe).

Tüneti szint: fáradékonyság, levertség, hervadtság és általános energiahiány; hiányzik a vas energetikai ereje; nem érvényesül a támadás és az újrakezdés „piros” színe.

Feldolgozás: hosszú távra berendezkedni férfienergia nélkül; függetlenítenünk kell magunkat a férfienergiától; lágyan, nyugodtan és lazán, görcsölés nélkül, feszültség-mentesen élni az életet; megtenni, amit kell; ráállni saját hullámhosszunkra; felelősséggel felvállalni saját egyéniségünket; energiafelhasználás tekintetében tudatosan, takarékosan és szerényen élni.

Feloldás: nyugodt higgadtsággal megbirkózni az élet nehézségeivel (a buddhizmusban: forgásban tartani a kereket – nem lelkesedésből, hanem mert forognia kell); előre megszabott életpályánkat határozottan és egyedi módon bejárni; odaadást gyakorolni.

Ősprincípium: Mars-Neptunusz. * Ruediger Dahlke – A betegség mint szimbólum c. könyvéből.

Napi 2 – 2,5 liter a szervezet átlagos vízforgalma.

Sok élelmiszerben van fitinsav, ami akadályozza például a mész, foszfor és vas felszívódását. A nyers gyümölcsök és zöldségek fitáz enzimet és szervesoxisavat (borkősav, tejsav, citromsav) tartalmaznak, ahol előbbi elbontja a fitinsavat, utóbbi a nehezen oldódó anyagokat (mész, foszfor és vas) oldatba viszi át, lehetővé téve ezen ásványi anyagok felszívódását. A fitáz enzim főzésre elbomlik!

A gabonafélékben, olajos magvakban és a száraz hüvelyesekben kevés a fitáz.

Vasfelszívódáshoz és vörösvérsejtképzéshez szükséges

1. Kellő mennyiségű gyomorsav (savcsökkentő gyógyszerek idővel vashiányhoz vezethetnek)

2. B12 vitamin – sütőélesztő ¼ vagy 1/2 reggel éhgyomorra, búzacsíra, Graham (barna) liszt, teljes kiőrlésű kenyerek, barna rizs, tojás, sajt.

3. Folsav – sötétzöld, leveles zöldségfélék például spenót, brokkoli, főtt szárazbab, kelbimbó, kelkáposzta, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, tavaszi zöldségek, borsó, zöldbab, mogyoró, búzacsíra, élesztő, tojássárgája. Egyes gyümölcsök: főleg citrusfélék, déligyümölcsök.


Ajánlott
1. C-vitamin a vas felszívódását is segíti – zöldpaprika, csipkebogyó, citrom, savanyú káposzta, paradicsom, dinnye, sokféle gyümölcs, burgonya, saláta és általában a zöldfőzelékek.

2. P-vitamin a C-vitamin hatását fokozza és az ereknek jótékony – citrom, csipkebogyó, paprika

3. Szója, burgonya, köles, szezámmag, hajdina fogyasztása.

A vasfelszívódást és vérképzést támogató szervek és a vérerek tisztítása, táplálása fontos

Vastagbél – víz, ásványi anyagok és vitaminok B vitaminok, K-vitamin, folsav innen szívódnak fel. Búzakorpa – emészthetetlen rost és cellulóz, felpucolja a bélfalat, székelést elősegíti. 3×1 naponta például joghurtba keverve vagy 1 evőkanál lenmagot 3 dl vízzel este összerágás nélkül lenyelni.

Vértisztítás – “A betegségek gyökere a rossz vér” – Hippokratész, + vérerek állapotának javítása.

Vese – részt vesz a csontvelő működésének szabályozásában, így hatással van a vérképzésre is!

Máj – vérraktár, vérképzésben és a vitamin-anyagcserében is részt vesz (A, B12, D, K-vitamin, folsav).

Számos gyógyfű kerülhet a vashiányos személy teakeverékébe, amiben van vas, de azzal önmagában az ok nincs megoldva, ezért komplex, több hónapos átgondolt és megtervezett beavatkozás szükséges.

A vaskészítmények szedése székrekedéshez vezethet, ezért azt csak ideig-óráig javaslom!

ent

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.