Cukorbetegség mellékhatásai és szövődményei

  • Alacsony vércukorszint (Hypoglykaemia) oka:
  1. Például nem megfelelő inzulin vagy cukorbetegségre felírt gyógyszer adagolás (szükségesnél nagyobb mennyiség alkalmazása)
  2. Elmarad az inzulin beadását követően a kellő mennyiségű szénhidrát fogyasztása, testi munka végzése, mely a szénhidrát felhasználást javítja.
  • Hypoglykaemiás coma tünetei: alacsony vércukorszint, sápadt arcszín, verítékes, hűvös tapintású a bőr, normál légzés, szapora és telt pulzus, normális a lehelet és a vérnyomás is, kiszáradás nincs.
  • Hyperglykaemiás coma (Diabeteses coma) tünetei: magas vércukorszint, piros arcszín, száraz és meleg tapintású bőr, szapora, igen mély be- és kilégzések sorozata (Kussmaul típusú légzés), szapora és elnyomható pulzus, csökkent vérnyomás, acetonszagú lehelet, nagyfokú kiszáradás.
  • Hyperglykaemia: allergiás reakció, oedema (inzulin vízkötő hatásának következtében), helyi zsírsorvadás (az inzulin injekció beadásának helyén), késői szövődmények: érrendszeri, idegrendszeri és fertőzések.

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség hosszútávú szövődményei fokozatosan alakulnak ki. Minél régebb óta áll fenn a 2-es típusú cukorbetegség és minél kevésbé van a vércukorszint egyensúlyban tartva, annál nagyobb a szövődmények kockázata. Elhanyagolt esetben idővel a cukorbetegség szövődményei akadályozzák a normális életvitelt és veszélyeztetik az életet is.

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

1. Szív- és érrendszeri betegségek a cukorbetegség szövődményei
A cukorbetegség drámaian növeli a különböző kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, ide értve a koszorúsér betegséget, a szívinfarktust, a stroke-ot, az artériák szűkületét (atherosclerosis) és a magas vérnyomást. Sőt, egy 2007-ben végzett vizsgálat szerint a stroke kockázata megduplázódik a 2-es típusú cukorbetegség első öt évében. A cukorbetegek kb. háromnegyede valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatos ok miatt hal meg.

2. Idegkárosodás (neuropátia) a cukorbetegség szövődménye
Az érpályában keringő túl sok cukor károsítja az idegeket tápláló kiserek falát. Ez leggyakrabban az alsó végtagban okoz először tüneteket, külső ingerek tompább érzékelése, bizsergés, hangyamászás vagy egyenesen égő jellegű fájdalom formájában, ami először a lábujjak hegyén kezdődik, majd hónapok, évek alatt folyamatosan terjed felfelé. Ha ezt nem kezelik, előfordulhat, hogy az érintett láb teljesen érzéketlen lesz. Károsodás más idegeken is kialakulhat. Az emésztést szabályozó idegek károsodása esetén pl. émelygés, hányás, hasmenés és székrekedés alakulhat ki. Elégtelen kezelés esetén férfiaknál gyakori a merevedési zavar kialakulása is.

3. Vesekárosodás (nefropátia) a cukorbetegség szövődménye
A vesék több millió pici eret tartalmaznak, amin keresztül a vérben felhalmozódott salakanyagok kiszűrődnek a vizeletbe. Az elhanyagolt cukorbetegség károsítja ezt a finom szűrő-rendszert. Korai tünetként albumin (a legkisebb fehérje a vérben) és podociták (a vese egy sejttípusa) jelennek meg a vizeletben. Súlyos károsodás esetén veseelégtelenség alakulhat ki, melynek végstádiumában a beteg művesekezelésre (dialízis) szorul. Egészséges idegen vese beültetése (vesetranszplantáció) megoldást jelenthet.

4. Szemkárosodás a cukorbetegség szövődménye
A cukorbetegség károsíthatja a retina kisereit is (diabéteszes retinopátia), ami akár vaksághoz vezethet. A cukorbaj fokozza számos más szembetegség, pl. a szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának kockázatát.

5. Lábkárosodás a cukorbetegség szövődménye
Az idegek és az erek károsodása az alsó végtagban fokozza az itt megjelenő szövődmények kockázatát. Kezeletlen esetben a lábon keletkező sérülések, hólyagok könnyen felülfertőződhetnek. Súlyosabb károsodás esetén a lábujjak, a lábfej, illetve a teljes láb amputálására is sor kerülhet.

6. Bőr- és szájbetegségek a cukorbetegség szövődményei
A cukorbetegség érzékenyebbé tesz a különböző bőrbetegségekkel szemben, ide értve a bakteriális, gombás fertőzéseket és a különböző viszketéseket. További probléma lehet a fogíny fertőződése, különösen nem megfelelő szájhigiénia esetén.

7. Csontritkulás (oszteoporózis) a cukorbetegség szövődménye
A cukorbetegség eredményeként a csont sűrűsége a normális alá csökkenhet, így csontritkulás alakulhat ki.

A cukorbetegség szövődményeinek megelőzésére, természetes kezelésére, a szervezet öngyógyító folyamatainak segítésére született a “Szemünk világa gyógynövényes teakeverék.”

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Ez is érdekelhet...