Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis esetén?

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis esetén vagy mellciszta, PCOS illetve petevezeték elzáródásnál?

Életmód tanácsok ciszta, mióma, pcos, mellciszták, endometriózis és petevezeték elzáródás esetére

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis esetén?
Ciszták, petefészek ciszta okai, PCOS (policisztás ovárium szindróma), mell ciszta, mellcsomók, hüvely ciszta, mióma, petevezeték elzáródás, endometriózis, petefészek-gyulladás, erős nőgyógyászati görcsök természetes kiegészítő kezelése életmóddal és gyógynövényes teával (Hölgyi tea és palástfű tea), gyógynövényekkel.

Hölgyi tea visszajelzések – akiknek már sikerült a gyógyulás:
https://gyogynoveny-eger.hu/szakmai-cikk/ciszta-mioma-endometriozis/holgyi-tea-velemenyek-gyogyulas/

Mit tehetnek a Hölgyek VIDEÓK ciszta, mióma, endometriózis, petevezeték elzáródás esetén az öngyógyulásért?

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis, mellciszta vagy petevezeték elzáródás esetén a természetes és tartósabb öngyógyulásért?

Életmód tanácsok petefészek ciszta, mellciszta, mellcsomó, ciszták, policisztás ovárium szindróma (PCOS) mióma, endometriózis, petevezeték elzáródás kezelése, gyógyítása természetes úton.

Ahogy a Mesterem, Sári Róza mondja: “- Ideje elzárnunk a külső ösztrogén csapokat”, mert idővel az ösztrogén dominancia miatt a petesejt nem tud kipattanni, besül a petefészekbe és cisztásodás alakul ki. Ez sok hölgyet meddővé tehet, mert a sok ösztrogén egy idő után “kiégeti” a petefészket.

Túl sok az ösztrogén a szervezetben, ezért nem ajánlatos bevinni még pluszban.
Kerüljék: cickafarkfüvet, cickafark virágot, komlót, ürömfüvet, lucernát, poloskavészt, lóhere virágot és gránátalmát, mert ezek fitoösztrogénekben gazdag, illetve fitoösztrogén tartalmú gyógynövények.

Hormonérzékeny nőgyógyászati daganatra való hajlam esetén kerüljék a természetes ösztrogén bombákat vagy az ösztrogénhez hasonló tartalmú gyógynövények használatát!

Érdemes abbahagyni az ösztrogénszerű anyagokat tartalmazó gyógynövények és fűszernövények használatát: ánizs, édeskömény, cickafarkfű és a cickafark virága, lenmag, szója, orvosi zsálya. Ösztrogén túlsúlynál, ciszták (mell ciszta, hüvely ciszta, “csoki ciszta”, petefészek ciszta, policisztás ovárium (petefészek) szindróma: PCOS, mióma, endometriózis, illetve egyéb jóindulatú vagy rosszindulatú onkológiai daganatok esetén érdemes tartózkodni az ösztrogén tartalmú vagy az ösztrogénhez hasonló anyagokat tartalmazó gyógynövények és fűszernövények használatától!

A Barátcserje alkalmazását is érdemes kerülni! (Krém formájában is.)
A barátcserje kivonatokat javasolják nőgyógyászati problémák kiegészítő terápiájaként – ez előttem is ismert. Kutató, akadémikus orvoslásunk a barátcserjét premenstruációs szindrómák esetén (PMS) görcsök, fájdalmak enyhítésére, rendszertelen menstruáció és fájdalmas mellfeszülés tüneteinek enyhítésére javasolja. Bizonyítást nyert az is, hogy a barátcserje prolaktinszint-csökkenést eredményez.
(A prolaktin: az agyalapi mirigyben – hipofízis- képződő, a nők tejmirigyének kiválasztását fokozó hormon). A barátcserje kivonata “gyenge ösztrogénreceptor-affinitást” is mutat, ennek azonban terápiás szempontból feltehetőleg nincs jelentősége”. *
Jelenlegi ismereteink alapján a ciszta, PCOS, miómák és/vagy endometrikus elváltozások testi háttér okaként ún. ösztrogéndominancia húzódik meg és a barátcserje affinitása arra irányul, hogy ösztrogént kössön meg a szervezetben, illetve ennek következtében az ösztrogén hatását közvetítse, így én nem javaslom alkalmazását hormonérzékeny nőgyógyászati elváltozások esetén!
Egyéb lehetséges mellékhatás és ellenjavallat: A barátcserje alkalmazása mell- és pajzsmirigydaganat, valamint várandósság és szoptatás idején ellenjavallt. Ritka esetekben allergiát és intenzívebb menstruációs vérzést okozhat. * Forrás: Gyógynövénytár útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz c. könyv – dr. Szendrei Kálmán professzor és dr. Csupor Dezső szerkesztésében, Medicina Könyvkiadó.

A legújabb kutatások szerint ciszta, mióma, így a petefészek cisztásodás, PCOS (policisztás ovárium szindróma), mell- vagy hüvely ciszták, endometriózis (endometrikus elváltozások) testi okainak hátterében a túl sok ösztrogén áll! Az ösztrogénre szükség van, de ahogy Hippokratész mondja: “Ami sok, megárt”.

Mostanra már generációs probléma a rengeteg ösztrogén, hiszen már általános iskolás korban a kislányoknak, egyre korábban megérkezik az első menstruációja. Ami idáig vezetett: a környezetből bevitt sok-sok ún. xenoösztrogén.
Érdemes abbahagyni a Domestos, a köröm- és hajlakkok használatát, műanyag üvegből egyre kevesebbet igyanak, mert fitátok kerülnek be a szervezetbe, amik az ösztrogén túlsúlyt tovább növelik.
A klóros csapi vizet szűrjék, amiből elég a klórt kiszűrni, mert ez a mikroelem szintén tovább növeli a “szerelemhormon” (ösztrogén) jelenlétét a testükben. A testápolók és a szappanok felülvizsgálata is hasznos. A bőr – mivel nagy felület – zuhanyzáskor, ezen keresztül is bejut a klór.

Ajánljuk a Hölgyi teakeverék és mellé a palástfű tea fogyasztását
Hölgyi teakeverék leírása, tearendelés és palástfű tea javaslat

KÜLFÖLDRE is postázunk Hölgyi teát, részletek ide kattintva

Hölgyi tea adagolás

NAPI 2 bögrével igyák a Hölgyi teát alapteakúra három hónapon keresztül, ez 6 zacskó Hölgyi tea:

 • Mióma méretétől függetlenül
 • Mellciszta méretétől függetlenül
 • 5 cm-nél nagyobb petefészekciszta
 • PCOS vagyis policisztás ovárium szindróma
 • Endometriózis, csokoládéciszta méretétől függetlenül
 • Petevezeték elzáródás illetve
 • Erős görcsök esetén a Hölgyi teából napi két bögrével fogyasszon – görcsoldó hatású!
  (főétkezések előtt éhgyomorra, fél órával)
  A palástfű teából elegendő a 15-26. napok között egy bögrével inni.

NAPI 1 bögrével igya három havi alapteakúrában – ez 3 zacskó Hölgyi tea:
Petefészekciszta esetén, ami 5 cm-nél kisebb és nem okoz görcsöket, szúró, nyilalló fájdalmat.

Alapteakúra: három hónap.


Visszajelzések Hölgyi tea fogyasztásáról

petefészek és egyéb nőgyógyászati ciszták, mellciszta, mióma, endometriózis, PCOS természetes kezelése, öngyógyulása

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis vagy petevezeték elzáródás esetén?


Fizikai test szintjén

Hormonérzékeny nőgyógyászati elváltozásoknál (ciszták, miómák, csokiciszták, endometriózis) teljes körű életmódváltás javasolt, melyen belül testi szinten a gluténmentes táplálkozás előnyös, a cukros, édes ételeket, italokat elhagyni vagy minimalizálni érdemes és jó minőségű szénhidrát bevitelre (pl: házi méz, virágpor, stb…) váltsanak. A legjobb a szervezetnek a GLUTÉNMENTES táplálkozás. Ha ez nem minden esetben valósítható meg, akkor inkább a teljes kiőrlésűek élvezzék az elsőbbséget.
Az adalékanyagoktól mentes ételek, italok fogyasztása és az állati húsfehérje bevitelének csökkentése, kifejezetten a vörös húsok elhagyása szintén áldásos.

Vitamin és ásványi anyag bevitel

Javaslom B-vitamin komplex szedését magnéziummal együtt naponta 1-2 szemet három hónapon át.
Napi 1 szem 1000 mg-s C-vitamint csipkebogyó kivonattal, D3-vitaminnal és cinkkel. A cink és a magnézium bevétele között teljen el legalább 3 óra, mert egymás felszívódását gátolhatják.
Hasonlóan, amennyiben Ön vaskészítményt szed, akkor is a vas és a magnézium bevitele között teljen el 3 óra időköz!

A vegyszermentes zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztása, az emészthetetlen rostanyagok miatt megkötik a szervezetben lévő ösztrogénszerű anyagokat és segítik kiüríteni, így bizonyítottan csökkentik a szervezetben lévő ösztrogénszintet. A dió- és mogyorófélék, pörkölés nélküli egyéb magvak fogyasztása javasolt. A kávé (egyéb koffeines italok), alkohol és dohányzás elhagyása vagy minimalizálása fontos! A tejtermékek csökkentését a szakirodalom javasolja ciszták esetén, míg endometriózisnál teljes tejmentes étrend indokolt! Endometriózisnál glutén- és laktózmentes étrendet tartson!

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, petevezeték elzáródás, endometriózis esetén a természetes és tartósabb öngyógyulásért?

Energetikai szinten
Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma, endometriózis esetén energiájuk kapcsán?
A fentiekhez hozzáadódik a sok stressz, ami a mellékvese fáradtságát okozza. A mellékvese kéregállománya előállítja a kortizolt, a küzdő hormont. Ehhez progeszteronra van szüksége, ami azt jelenti, hogy ezt a petefészektől tudja elvonni. Ha tartós a pörgés, a túlhajszoltság állapota, akkor így egyenes az út a petefészek kóros elváltozásához vagyis a ciszta kialakul, idővel petefészek-gyulladás is felléphet. Erősítő és nyugtató gyógynövényeket is érdemes ezért adnunk. Nagyon Lényeges megértenünk, hogy a túlhajszolt testi-lelki életmóddal a Hölgyek kortizol előállítására kényszerítik a szervezetüket, melyet testük úgy tud biztosítani, hogy a petefészkek által termelt progeszteront (“Anyaság hormonját”) vonja el.
A legfontosabb tanácsom ezért a “3 L-betűs terápia” (lásd lent) megvalósítása!

A mellékvesék működését támogató étrend vitamindús, változatos, színes, növényi eredetű táplálékban gazdag legyen. Tengeri algák, citrusfélék, zabkészítmények, méhpempő (figyelem!), búzacsíra és ritkán magas kakaótartalmú fekete csokoládé is része lehet egy-egy kocka erejéig. 🙂

Figyelem! A méhpempő valóban jótékonyan hat a mellékvesék működésére, de még nem teljesen tisztázott, hogy a növekedési hormon tartalma mellett milyen egyéb más hormonokat tartalmaz még. Ezért vigyázni érdemes a méhpempővel és mivel hormonérzékeny nőgyógyászati elváltozások a ciszták, miómák, endometriózis és a menstruációs vérzészavarok, ezért inkább kerüljük a méhpempő fogyasztását. A méhpempő növekedési hormont tartalmaz és emellett egyéb -eddig még nem teljesen tisztázott- hormonokat is, ezért kérem, annak fogyasztását függesszék fel!


A mellékvesék működését és az általános energia háztartást támogatja az örömet adó napi rendszerességű testmozgás, az AVIVA torna, a nem megerőltető sport vagy az intenzív fizikai munka nyilván az aktuális egészségügyi állapotnak megfelelően! A túlsúllyal élő nők körében nagyobb a cisztásodás, a miómák és az endometriózis kialakulásának aránya, mivel a testzsír maga is termel ösztrogént. Ha aktívabb életvitelt élnek, úgy csökken a szervezetükben az ösztrogéntermelés és a testzsír százalék.
A pihentető alvás (22-06 óra között) jótékony hatású a szervezet regenerálódása és az életenergiák feltöltése, megtartása miatt.

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mellciszta, mióma vagy endometriózis esetén a természetes és tartósabb öngyógyulásért?

Érzelmi- és gondolati oldalon
Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma vagy endometriózis esetén érzelmi- és gondolati szokásaikban?

Mit jelent nőnek lenni? A nő feladata a befogadás.
Neveltetési problémák is meghúzódhatnak a háttérben: “- Ráérsz kislányom szülni, majd a diplomák megszerzése után, de akkor még egy jó állás kell, egzisztencia teremtés, karrier…” és elérkeztünk a lányok harmincas éveihez, amikorra már a sok környezeti kemikália és egyéb ártalom (a hajtás, a hajtás, a stressz) kellőképpen megtette a romboló hatását és meddőség, cisztásodás, miómák fenyegetnek.
Az első gyermek ideális vállalásának életkora 19-25 év között lehet. Tévhit, hogy a gyermekvállalás akadályozza a nőket, hiszen a gyermek ad célokat, erőt ad, kitartást kölcsönöz, mindezt bizonyítja a sok-sok Hölgy, aki várandósan vagy egy-két gyermeke mellett szerzett diplomát, végez el tanfolyamokat. A gyermekvállalás a női, hölgyi lét alaplényegét, a női “Egész”-ség megvalósulását is segíti. A petefészek szimbolikus jelentése a termékenység. Mint tudjuk, itt a petefészekben sorakoznak fel a petesejtek, mint eladó sorban lévő Királylányok és várják a kedvező pillanatot, hogy útra kelhessenek és a leggyorsabb, legerősebb és legkitartóbb – “Méltó Kérőt” magukhoz vonzzák. 🙂 Rüdiger Dahlke szerint: a ciszták a “Lélek könnyei”, amik hátterében a legtöbb esetben érzelmi-, gondolati oldalon elfojtás húzódik meg.

A leggyakoribb női betegségeket kutatva megállapítható, ma a Hölgyeknek érdemes a
3 L-betűs terápiát életmódjukban fokozatosan megvalósítani.

A 3 L-betűs terápia:
Lassulni,
Lazulni,
Lágyulni
– lágyulni nemcsak kifelé érdemes, de önmaguk felé vagyis befelé is.

A 3 L-betűs terápia kiegészült!
Immár 4 L-betűs tanács a becses neve:

A 4. életminőség emelő tanács:
Lényegessel, a Lényeggel foglalkozni!

Ha a nő életviteléből a fentiek közül bármelyik hosszabb időn keresztül hiányzik vagy sérül, úgy előbb-utóbb nagy valószínűséggel kialakul nála valamilyen nőgyógyászati tünet, betegség illetve elváltozás.
A “hosszabb időn keresztül” időtartama személyenként változó, hasonlatosan ahhoz, ahogyan életvitelük, gondolataik, érzelmeik, energiaszintjük és fizikai testük táplálása is eltérő. Nyilvánvaló, hogy ma Hölgynek lenni nagyon nehéz feladat, hiszen a nőket sokáig alaptalanul -még a XIX. század közepéig is- “asszonyállatnak” hitték és nevezték több helyen, és el voltak nyomva. Ma meg férfivilágunk elnőiesedésével egyre több terhet vesznek magukra a Hölgyek, ami hosszú távon nem lehet megoldás, hiszen ez éppen nőiességüket, a Női “Egész”-séget teszi tönkre. E jegyzet célja nem lehet a társadalmi kérdések mély és átfogó elemzése, így visszatérek ahhoz, hogy mit tudnak a Hölgyek a gyógynövények segítségével ciszták, petefészek ciszta, PCOS (policisztás ovárium szindróma), mell ciszta, hüvely ciszta, mióma, endometriózis esetén otthon önmagukért tenni.


ENDOMETRIÓZIS
lehetséges lelki okai:
– “Nem tudom hol lesz születendő vagy megszületett gyermekem családi fészke, otthona.”
– “Nem tudom otthonomban fogadni a gyermekemet. Valahol máshol van az otthonom, otthonunk.”

ENDOMETRIÓZISNÁL emlékek a családfában:
– “Annak érdekében, hogy optimalizáljam a gyermekem túlélését, valahol máshol építek fészket, otthont.”
– “Örökbefogadás, vetélés és/vagy abortusz emléke a családfában.
– “Jobb lesz, ha egy másik anya neveli a gyermeket, egy másik házban.”


MELLELVÁLTOZÁSOK
(mellcsomók, mellciszta, mellciszták illetve egyéb hormonérzékeny jó- vagy rosszindulatú mellelváltozás esetén) gondolati- és érzelmi szinteken érdemes átgondolni:

Mi az, ami számomra FELFOGHATATLAN?” például:
– miért éppen velem kellett ez megtörténjen, fel nem foghatom? vagy
– mivel érdemeltem ezt ki az élettől, a “sorstól” és a … ehhez hasonló lelki viszonyulás is életre hívhatja illetve tarthatja fenn a mellelváltozásokat lelki szinten, mint egyik lehetséges ok.

Figyelem! A gyógynövényes teák, teakeverékek és életmódtanácsok szervezeted testi-lelki öngyógyító folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást és az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Köszönjük a petefészek ciszta, egyéb nőgyógyászati hormonérzékeny elváltozások: ciszták, mellciszta, endometriózis, mióma, menstruációs görcsök, zavarok és egyéb hölgyi panaszokkal kapcsolatos visszajelzéseket a teafogyasztással kapcsolatosan!

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma vagy endometriózis esetén a természetes és tartósabb öngyógyulásért?

Összefoglalva
A hozzánk teáért és segítségért forduló Jobbulni Vágyó hölgyeknél megállapíthatjuk, hogy az öngyógyulást a legtöbb esetben az elváltozás okának és/vagy a helytelen életvitelnek a megértése és tudatos, kitartó kijavítása hozza el.

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma vagy endometriózis esetén a természetes és tartós öngyógyulásukért? 1. A ciszta, mióma, endometriózis lehetséges okának megértése és változtatás életmódban
2. A 4 L-betűs terápia élése
3. Hölgyi teakeverék és palástfű tea fogyasztása

A MIÓMA LEHETSÉGES LELKI VONATKOZÁSÚ OKAI

A legújabb kutatások és megfigyelések alapján Gilbert Renaud és csapata szerint a mióma lehetséges lelki háttér oka lehet:
– fájdalmas vagy nehéz szülés emléke a családban (beleértve a felmenőket is) illetve
– halva született gyermek vagy korábbi vetélés, méhen kívüli terhesség – a méhmióma mivel egy jóindulatú izomszövet burjánzás, amit a nő szervezete a fenti okok valamelyike miatt hozhat létre azért, hogy megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a szülést. (több izomszövet álljon rendelkezésre a szülésnél)
– “görcsös”, túl erős gyermek utáni vágy, ami lelki konfliktust okoz a nőben.
A gyermek utáni vágy esetén az agy, mint automatikus adó-vevő központ érzékeli ezt az erős és régóta tartó vágyat, és elindít egy parancsot, ami a faj túlélési programját követve az anyaméhben éri el célját.
Itt el kezd növekedni “valami”, ami a méhen belül a környező szövetállománnyal szövet összekapcsolódásokat és saját érhálózatot épít ki, amivel önnön fejlődéséről, növekedéséről kíván gondoskodni. Hasonlatosan a megtermékenyített petesejthez, ami beágyazódik és fejlődik, növekszik az anyaméhben. Ezt a “valamit” a mai orvoslásunk méhmiómaként diagnosztizálja. Alaphelyzetben ez a mióma általában jóindulatú szövetburjánzás, ami kilenc hónapig fejlődik/növekszik, -ha nem nyúlnak hozzá- és, ha nem válik tartóssá vagy visszatérővé az a belső lelki konfliktus a hölgyben, hogy Ő nagyon-nagyon akar már saját gyermeket.
 

Meglátásom szerint az anyaméh elváltozásának egyéb lehetséges üzenete (beleértve a miómát is):
lehet, hogy eljött az ideje, hogy már valami Új szülessen meg benned, vagyis legyél gondosabb, szeretet teljesebb Édesanyád saját magadnak. Szülessen meg az új Nóra!

Lényeges kérdés mióma esetén:
“Miben tudok megújulni gondolati- és/vagy érzelmi szokásaimban?”

Miómánál teaadagolás
A Hölgyi teából napi két bögrével fogyasszon a méhmióma méretétől függetlenül!
(reggel + másik főétkezés előtt éhgyomorra, fél órával)

A palástfű teából elegendő a 15-26. napok között egy bögrével inni.

Jobbulást és kitartó változtatásokat kívánok!

Rigó István
tanuló természetgyógyász, gyógynövény-őstermelő
+36 20 386 04 78

“Az ember legjobb gyógyszere az ember maga. A legnagyszerűbb gyógymód a szeretet.” Paracelsus

Mit tehetnek a hölgyek ciszta, mióma vagy endometriózis esetén a természetes és tartós öngyógyulásukért?

“Feladatunk a bennünk lakozó orvost támogatni.” Hippokratész

Ez is érdekelhet...