A pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel, gyógynövények pajzsmirigy alulműködésre

A régiek szerint „a pajzsmirigy a jövőtől való félelem szerve”, akár alul, akár túlműködik vagy göbösödik a pajzsmirigy. Pajzsmirigyalul-működés vagy túlműködés esetén gyógyító étrend, örömet adó rendszeres testmozgás egyaránt javallott. A pajzsmirigyműködés zavaroknál természetes kezelésre gyógynövényes teákat is segítségül hívhatunk. Gondolati- és érzelmi szinteken is érdemes belső munkához fogni, mert hosszú távon ez hozhat sikert. “Ha te változol, minden változik!” Sokat segíthet önismereti tanfolyam, ami alatt még a hazai gyógynövények és gyógyító ételek alkalmazása is jótékony kiegészítője e természetes terápiának.

Külsőleg: pajzsmirigy alulműködésre orbáncfűolajjal masszírozzuk be a nyelőcső mindkét oldalát, naponta minél több alkalommal. (3-5 alkalom)

Pajzsmirigy étrend

Mit együnk és mitől tartózkodjunk pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigytúlműködés esetén?

Pajzsmirigy alulműködésre gyógyító táplálékok: a jódban gazdag étrend, továbbá a spirulina, tengeri halak, tenger gyümölcsei, fokhagyma, zab, sárgarépa, paprika, avokádó.

A pajzsmirigy működését gátló ételek, melyeket kerüljünk pajzsmirigy alulműködéskor: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, tök, répa, zeller, árpagyöngy, keserű saláták, jó minőségű növényi olajok. Megjegyzés: pajzsmirigy túlműködésnél viszont ezeket fogyasszuk sűrűbben, mert gátolják az amúgy is túlműködő pajzsmirigyet! Ha már szóba került a túlműködő pajzsmirigy, két jó tanács pajzsmirigy túlműködésnél kakukkfüvet és mézet ne fogyasszanak, mert ezek túlműködés esetén ellenjavallottak!

Gyógynövényként közönséges galaj tea langyosra hűlt forrázatával gargalizálni minél mélyebben, minél hosszabban naponta 4-5 alkalommal, amit természetesen le is lehet nyelni. Pajzsmirigy problémáknál önmagában általában kevés csak galajteával öblögetni. Javasolt belsőleg is jótékonyan ható gyógynövényes teakeveréket készíteni.

Alulműködő pajzsmirigy esetén érdemes elgondolkodni:

– mikor,
– hol, miben
– és hogyan húzom meg a határaim, vállalt teendőim sora milyen hosszú!

Vagyis ha olyan sok dolgot kellene csinálnom, könnyen kialakulhat az az érzésem, hogy sose érek a végére. Amennyiben ezt magamban elhúzódó lelki konfliktusként élem meg, erre a pajzsmirigy működés válaszreakciója az lesz, hogy a pajzsmirigy hormontermelését lecsökkenti vagyis a pajzsmirigy el kezd alulműködni, lelassítva ezzel életfolyamataimat, anyagcserémet, mellyel a lelassult mozgás, gondolatfűzés mellett az elhízás illetve az arra való hajlam is természetesen megjelenhet. Ennek a biológiai szerepe, hogy a lelassult pajzsmirigy működés életben tartson a “rengeteg teendő” ellenére, mert ilyen esetben “ha lassú vagyok, az megmenti az életemet”, hiszen egyébként könnyen beleroppanhatnék a sok-sok teendőmbe.* (*Gilbert Renaud: Recall Healing – Az egészség piramisa című könyve alapján.)

Gyógynövényes teakeverék kiegészítő terápiaként pajzsmirigy alulműködés, túlműködés, göbösödés illetve pajzsmirigy gyulladás esetén

Nálunk ez a tea “Mit hoz a jövő?” teakeverék néven vásárolható meg.

Összetevői: körömvirág, apróbojtorján-, szurokfű-, közönséges és tejoltó galaj virágos hajtás, csalán- és citromfűlevél teakeveréke.

Ez a teakeverék segít a “bennünk lévő orvosnak” – ahogy Hippokratész fogalmaz- a pajzsmirigy működését harmonizálni. E teából forrázatot készítsünk. 3 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le 1 evőkanál teakeveréket, 15 perc fedő alatt, majd leszűrjük és naponta két-három bögrével melegen elkortyolgatva, ízesítés nélkül, ha megoldható étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. Javasolt időpont: reggel éhgyomorra és 19-20 óra között.

Áldott állapotban, szoptatás idején vagy 12 éves kor alatt másik teát javaslunk!

Figyelem! Mi a gyógynövényes teakeverékünkkel és tanácsainkkal szervezete öngyógyító és harmonizáló folyamatait segíthetjük elő, ám ezek az orvosi vizsgálatokat, ellátást valamint az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • lassú, lassult mozgás, beszéd és gondolatfűzés
  • érdektelenség
  • aluszékonyság
  • hízás
  • hideg, száraz, sápadt bőr

Javasolt orvosi vizsgálat a diagnózis egyértelmű felállítására!

Személyre szabott teák készítése és tanácsadás:
http://gyogynoveny-eger.hu/rigo-tea-teakeverek-eger/

Erőt és derűt kívánok Utadhoz!
Rigó István
tanuló természetgyógyász, gyógynövény őstermelő

“Az ember legjobb gyógyszere, az ember maga. A legnagyszerűbb gyógymód a szeretet.” Paracelsus

 

* * * * *

A cikk eredeti megjelenési helye a Facebookon:

A pajzsmirigy természetes kezelése étrenddel, gyógynövények pajzsmirigy alulműködésre

Ez is érdekelhet...