Gyomorfekély, gyomorfekély kezelése, gyomorfekély gyógyítása

A diagnózis felállítása orvosi hatáskör. A vérző, akut gyomorfekély szakorvosi ellátást igényel!

Gyomorfekély megelőzésére, gyomorerősítésre, a gyomor nyálkahártyájának védelmére és sejtjeinek regenerálódására kiegészítő terápiaként -az orvosi út mellett- az alábbi gyógynövényes teakeveréket javaslom összeállítani.

Gyomorvédő teakeverék
Összetevők: fehér akácvirág, apróbojtorján (párlófű), csalán, körömvirág, orbáncfű, kamillavirág és citromfű. (Szükség esetén az alapteakeverékhez vérzéscsillapításra lehet még adni kevés cickafarkfüvet/virágát és/vagy pásztortáska füvét. Megrendelhető: Gyomorvédő teakeverék

Dozírozás: 1 evőkanálnyi mennyiséget 2,5 – 3 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, 10 percig lefedve állni hagyjuk, majd 30 perccel étkezés előtt, ízesítés nélkül, megállva, nyugodtan leülve illatolva fogyasztjuk. Napi adag: 1 – 3 bögre.

Figyelem! Ha gyógyszert szed, két óra teljen el a gyógyszer bevétele és a tea ivása között. Miért? Az orbáncfű a májban lévő gyógyszerbontó enzimcsalád működését serkenti, ezért a gyógyszerek hatóanyagai a vérben egyáltalán nem, vagy csak minimálisan jelennek meg. Az orbáncfüves tea elhagyása után, ha nem változtatják a bevitt gyógyszeradagot, akkor a gyógyszerek vérszintje akár gyógyszermérgezésig fokozódhat. Áldott állapotban, szoptatás idején vagy 12 éves kor alatt másik teát javaslunk!

“Ételed-italod orvosságod, szokásaid a barátaid”

Étrendi, életviteli javaslatok: kerülje a paradicsomot, csokoládét, tejfölt, kávét, egyéb teákat, forró ételt/italt, szénsavas italokat, alkoholt és a dohányzást. Gyakori kis étkezések javasoltak napi 6-8 rostszegény, fűszerszegény, tápanyag és kalóriadús. Az utolsó étkezés lefekvés előtt 3 órával történjen. Az ételt alaposan rágja meg. Ha sok a gyomorsav alvásra párnáját emelje meg.

Pszichés támogatás

Stresszoldás, relaxáció, jóga, Tai chi, chi kung, nyugtató illóolajos lábfürdő, halk lágy klasszikus zene, relax illóolaj teamécsesbe/természetes anyagból lazító, nyugtató füstölő használata, alhasi légzőgyakorlatok, relaxáció vagy meditáció. Gyomorgörcsök, gyomorfekély, gyomornyálkahártya gyulladásnál a “3 L-betűs terápia” javasolt: – lassulni – lazulni – lágyulni (megtanulni nem görcsölni).

A gyomor érzelmeink befogadásának elsődleges helyszíne! Népünk nyelvi bölcsessége is utal erre: “Mi az, amit nem vesz be a gyomra? Mit nem tud megemészteni? Görcsbe rándul a gyomra. Mit görcsöl?” A gyomor uralkodó érzelme a szorongás, a nyugtalanság, az aggodalom.

A gyökerekhez való visszanyúlás, “kutat”-”ás”, lemenni a dolgok mélyére, megtalálni a lényeget/az értéket és felszínre hozni magunkban. Az alapkérdések tisztázása/visszatérő újragondolása elősegítheti a lélek nyugalmát. – Ki vagyok én? – Mi a dolgom itt? Miért születhettem? – Merre tartok? Hogyan élek? Hogyan járom az utam? – Kik lehetnek ezen az úton a segítőim?

Díjmentes tanácsadás, gyógynövényes, személyre szabott teakeverékek: http://gyogynoveny-eger.hu/

* * * * *

A cikk eredeti megjelenési helye a Facebookon:
Levelem gyomorfekélyes megkeresésre

Ez is érdekelhet...